Mackó kiállítás az öttevényi óvodások munkáiból

macko1 macko3 macko2

Egy mindenki által nagyon kedvelt projekt vette kezdetét február első hetében a helyi Mackó - Kuckó Óvodában és Bölcsődében, amely egyben az intézmény a névadó ünnepsorozata is: a Mackó – Kuckó hét.

A csoportszobák brummogástól voltak hangosak. A gyerekek hozhattak otthonról játék mackókat, akik érdeklődve figyelték a csoportban történő vidám eseményeket.

Az intézmény hagyományosan felkészül erre a hétre, és életkortól függően körbejárja ezt a témát a gyerekekkel, sok-sok játékkal, mozgással, mesével, dallal, kézműves munkákkal. A Mackó- hét során a gyerekek megismerkedhettek a medvével kapcsolatos népi hiedelemmel. A gyermekek játékokba ágyazva sok új ismeretre, tapasztalatra tehettek szert. Többek között utánozhatták a medve hangját, járását. Matematikai ismereteiket is bővítettük azáltal, hogy az otthonról hozott medvéket színük, méretük szerint összehasonlítottuk, szétválogattuk. Medvéről szóló versekkel, mondókákkal is bővítettük ismereteiket. A Brumm, brumm Brúnó című dalra párban táncolhattak, a Mackó, mackó ugorjál című dalra pedig megtáncoltathatták a medvéiket. Természetesen a mackó hét nem múlhatott el sütés nélkül, ezért mi is készítettünk nagyon finom süteményt, amit a gyerekek medve formájú szaggatóval szaggathattak ki. A süteményhez szükséges alapanyagokat mindenki megszagolhatta és így találták ki, hogy vajon mi lehet az. Sütés közben a hangulat nagyon vidám volt. Énekeltünk, verseket mondtunk, mondókáztunk. A gyermekek készíthettek medvés fejdíszeket, valamint gyapjúból medvebocsokat. Nagy lepedőkre pedig barlangot festhettek, valamint egy medve erdőt.

A népi megfigyelés szerint február 2.-án (Gyertyaszentelő Boldogasszony napján) a medve meglátta az árnyékát, megijedt tőle és visszabújt a barlangjába, így mi is betettük a medvéinket a barlangba, hogy folytassák téli álmukat, de reméljük, hogy már nem sokáig!

A Mackó - Kuckó hetet egy kiállítással zártuk le a Multifunkcionális Szolgáltatóházban, ahol a gyerekek alkotásait tekinthették meg a kedves hozzátartozók, érdeklődők.